OpenWRT 12.09-rc1 Attitude Adjustment r35864 “Chunky”

Features

De belangrijkste toevoegingen aan deze build ten opzichte van een officiële OpenWRT release:

 • Recente code uit de Attitude Adjustment branch
 • Regio voor draadloos netwerk instelbaar gemaakt (maakt kanaal 12 en 13 bruikbaar)
 • IPv6 ondersteuning
 • Extra WAN connectiviteit (PPPoA, PPPoE, ATM Bridge (AAL5), 3G USB dongle)
 • Quality-of-Service
 • USB storage (bestandssystemen FAT32, ext2/3/4, more can be installed)
 • Bestandsdeling over Windows netwerken (Samba)
 • UPnP ondersteuning
 • Wake-on-LAN instellingen (nieuw)

Informatie

Deze build is gebaseerd op r35864 van de Attitude Adjustment branch. Er is inmiddels recentere code beschikbaar, maar de meest recente wijzigingen maken het WiFi bij mij juist minder stabiel. Na meerdere periodes van testen met verschillende revisies is dit de revisie die zich het best gedroeg.

Vergeleken met mijn vorige build (r35731) is de stabiliteit van het draadloze netwerk verbeterd. Het is echter nog steeds mogelijk om tegen de beruchte vertraging aan te lopen na een langere periode van uptime, maar de kans dat je er tegenaan loopt is voor zover ik kan meten kleiner geworden. Daarnaast is een fix toegevoegd welke de radio chip een reset geeft zodra deze in de gaten heeft dat er iets mis is. Als je de 2.4GHz band in jouw omgeving erg druk is raad ik nog steeds aan om nachtelijks het WiFi te herstarten, dat komt de stabiliteit ten goede. Dat gaat het makkelijkst door het te automatiseren middels een “cronjob”. Hoe dat moet staat hier beschreven. Zie ook OpenWRT Wiki - NotUCI Configuration - /etc/crontab/root.

Dit is zeker niet in alle gevallen nodig. Probeer het en beslis dan. Zeker in een rustige omgeving kan het zijn dat je nergens last van hebt.

Nieuw in deze versie

 1. Ik host de builds nu zelf. Ik wil degenen die mij ruimte voor mijn files hebben aangeboden hartelijk bedanken! Met name “eymey”, wiens FTP ruimte ik tot op heden altijd heb gebruikt, en wellicht nog steeds als mirror zal dienen.

 2. Om problemen met het installeren van kernel modules te verhelpen heb ik besloten om meer kernel modules zelf te compileren. De vingerafdruk is dat gelijk aan mijn kernel en zo worden waarschuwingen rondom dependencies voorkomen, zodat je niet langer opkg moet opdragen deze waarschuwingen te negeren. Bovendien verzekert dit de compatibiliteit, voor het geval dat. Ik heb niet alle modules van de lijst gecompileerd, want sommige zijn simpelweg niet interessant voor ons platform. Maar ik ben ook weer niet kieskeurig geweest en heb een zeer complete lijst opgesteld, waarvan ik verwacht dat alles wat maar nodig kan zijn er in zit. Mis je toch een module? Laat het me dan weten, dan kan ik dat voor de volgende keer oplossen!

 3. Installatie van de nieuwe kernel modules is ook makkelijker gemaakt: ze zijn direct met opkg te installeren. Dat is gedaan door een regel toe te voegen aan /etc/opkg.conf welke naar mijn repository verwijst. Ben je een upgrader, dan zul je deze regel wellicht handmatig moeten toevoegen om er gebruik van te maken, want sysupgrade zal de configuratie file waarschijnlijk niet overschrijven. Voeg dan op de tweede regel, dus onder de verwijzing naar de officiële repository, van /etc/opkg.conf de volgende regel toe:

  src/gz ultrawrt-chunky http://openwrt.sjoosten.nl/files/attitude_adjustment/12.09-rc1/r35864/ultrawrt-chunky/ar71xx/packages
  

  Voor andere pakketten kun je gebruik blijven maken van de officiële OpenWRT repository.

 4. Ik heb luci-app-wol en diens requirements toegevoegd, samen met de ip utility. Na een verzoek van Frank J.

Images

Controleer altijd de MD5 hash alvorens de image daadwerkelijk te flashen. LuCI laat de hash zien na het uploaden van de file.

Voor degenen die OpenWRT voor het eerst installeren, de factory image:

0951be5d564b1a39238feb1c95760ca4 openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin

Voor de upgraders vanaf een andere versie van OpenWRT, sysupgrade image:

06aa35ca548f00305d15dee61cc64714 openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin

De configuratie file is ook beschikbaar: config-ultrawrt-chunky

Disclaimer

Deze build zijn beschikbaar “as-is”.

Ik ben niet verantwoordelijk als deze software je router sloopt, een incident veroorzaken of je kat pesten.

Feedback

Feedback is altijd welkom! Bij voorkeur via het forum, maar op een later tijdstip wil ik ook de mogelijkheid aanbieden om het hier op de website.

blogroll

social