OpenWRT 12.09 Attitude Adjustment r36655 “Regular”

Features

De belangrijkste toevoegingen aan deze build ten opzichte van een officiële OpenWRT 12.09 release:

 • Recente code uit de Attitude Adjustment branch
 • Regio voor draadloos netwerk instelbaar gemaakt (maakt kanaal 12 en 13 bruikbaar)
 • IPv6 ondersteuning
 • Quality-of-Service

Informatie

Deze build is gebaseerd op r36655 van de Attitude Adjustment branch, voor de TP-Link TL-WR1043ND.

Vergeleken met mijn vorige build (r35864) zijn er een aantal beveiligingsupdates geweest en een flinke update aan de drivers voor het draadloze netwerk. Ik heb een week lang zonder nachtelijke herstart van het WiFi gedraaid en in die periode hebben zich geen problemen voor gedaan. De stabiliteit lijkt dus beter te zijn, maar onthoud dat dit erg afhankelijk is van de omgeving. Dus test dit ook voor jezelf als je daar benieuwd naar bent.

Ik raad nog steeds aan om nachtelijks het WiFi te herstarten, dat komt de stabiliteit ten goede. Dat gaat het makkelijkst door het te automatiseren middels een “cronjob”. Hoe dat moet staat hier beschreven. Zie ook OpenWRT Wiki - NotUCI Configuration - /etc/crontab/root.

Nieuw in deze versie

 1. De code voor de aansturing van de WiFi chip is bijgewerkt naar een versie met datum 2013-02-22. De versie in de vorige build was van 2012-09-07 met een paar backported patches.

 2. Verschillende security updates, zowel voor de kernel als een aantal packages (waaronder OpenSSL voor wie OpenVPN gebruikt). Upgraden is dus aan te bevelen vanuit het veiligheidsperspectief.

 3. Cosmetisch: We zitten nu op OpenWRT 12.09 final, dus we zijn van het “release candidate” label af. Al zat mijn vorige build al heel dicht tegen deze final aan qua code.

Upgraders opgelet

Waarschijnlijk wil je de configuratie voor de software repositories (opkg.conf) bijwerken. Omdat ik aan deze file mijn eigen repository voor de kernel modules toevoeg ziet het sysupgrade script dat deze file verschilt van het origineel en laat deze tijdens een upgrade met rust. De configuratie zal dan nog steeds werken, maar wijst dan naar de oudere repository, waardoor mogelijk dependency problemen kunnen ontstaan.

Updaten gaat makkelijk via de LuCI GUI, instructies:

 1. Binnen LuCI, ga naar System > Software en open de Configuration tab.

 2. Verander de lijnen die beginnen met src/gz naar de onderstaande twee. Merk op dat het release nummer verschilt en het pad nu zonder -rc1 is.

  src/gz attitude_adjustment http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/ar71xx/generic/packages
  src/gz ultrawrt-regular http://openwrt.sjoosten.nl/files/attitude_adjustment/12.09/r36655/ultrawrt-regular/ar71xx/packages
  
 3. Klik op Submit om de veranderingen op te slaan.

Images

Controleer altijd de MD5 hash alvorens de image daadwerkelijk te flashen. LuCI laat de hash zien na het uploaden van de file.

Voor degenen die OpenWRT voor het eerst installeren, de factory image:

fe26aa331c8a48ab41683086f9bea7be openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin

Voor de upgraders vanaf een andere versie van OpenWRT, sysupgrade image:

7952672fa1cd4c79ae084137c04ae368 openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin

De configuratie file is ook beschikbaar: config-ultrawrt-regular

Disclaimer

Deze build zijn beschikbaar “as-is”.

Ik ben niet verantwoordelijk als deze software je router sloopt, een incident veroorzaken of je kat pesten.

Feedback

Feedback is altijd welkom! Bij voorkeur via het forum, maar op een later tijdstip wil ik ook de mogelijkheid aanbieden om het hier op de website.

blogroll

social