OpenWRT 12.09 Attitude Adjustment r37838 “Regular”

Features

De belangrijkste toevoegingen aan deze build ten opzichte van een officiële OpenWRT 12.09(.1) release:

 • Recente code uit de Attitude Adjustment branch
 • Regio voor draadloos netwerk instelbaar gemaakt (maakt kanaal 12 en 13 bruikbaar)
 • Nieuw IPv6 framework, zoals aanwezig in trunk en in de toekomstige 12.09.1 release
 • Quality-of-Service

Informatie

Deze build is gebaseerd op r37838 van de Attitude Adjustment branch, voor de TP-Link TL-WR1043ND. Het officiële versienummer is nog steeds 12.09, maar de IPv6 configuratie uit trunk is inmiddels geintegreerd in de Attitude Adjustment branch, waardoor de documentatie voor OpenWRT 12.09.1 en huidige trunk als naslagwerk gelden voor de configuratie van IPv6.

Vergeleken met mijn vorige build (r36655) zijn is dus het moderne IPv6 framework geintegreerd, waarmee de ondersteuning voor IPv6 is uitgebreid en radvd is vervangen voor 6relayd. Daarnaast is de firewall vernieuwd (naar firewall3) wat de flexibiliteit ten goede komt, je kunt nu meer met het framework voor de firewall zonder naar iptables commando’s te hoeven grijpen. LuCI is ook een versienummer omhoog gegaan en de wireless drivers zijn ook van een wat recentere versie. Op het gebied van wireless stabiliteit zijn er weinig verbeteringen in deze build, maar er zit wel wat schot in de zaak met de huidige trunk builds. Daar wordt op dit moment getest met software queues voor alle pakketten om o.a. de stabiliteit te verhogen. Daar hoor ik positieve geluiden uit voortkomen, maar het is nog geen onderdeel van de AA branch. Zodra deze oplossing voldoende is getest en een backport heeft plaatsgevonden ben ik van plan om vlot een nieuwe build uit te brengen.

Nieuw in deze versie

 1. Het nieuwe IPv6 framework is gebackport. Als je IPv6 gebruikt wil je de configuratie daarvan opnieuw inrichten, er is immers geswitched van radvd naar 6relayd en de configuratie wordt iets anders gedaan. Werp zeker een blik op OpenWRT Wiki - OpenWrt native IPv6-stack, deze bevat tevens informatie voor de migratie van de oude naar de nieuwe configuratie. Als versienummer mag je voor de documentatie de instructies voor OpenWRT 12.09.1 volgen.

 2. De code voor de aansturing van de WiFi chip is bijgewerkt naar een versie met datum 2013-06-27, plus wat extra patches. De versie in de vorige build was van 2013-02-22.

 3. Firewall is geupgrade naar firewall3. Deze voegt meer configuratiemogelijkheden toe, zie ook OpenWRT Wiki - Firewall configuration.

Upgraders opgelet

Als je IPv6 gebruikt zul je handmatig moeten ingrijpen om deze op de rails te krijgen in verband met het nieuwe IPv6 framework. Zie het eerste item onder “Nieuw in deze versie” voor meer informatie.

Ook wil je de configuratie voor de software repositories (opkg.conf) bijwerken. Omdat ik aan deze file mijn eigen repository voor de kernel modules toevoeg ziet het sysupgrade script dat deze file verschilt van het origineel en laat deze tijdens een upgrade met rust. De configuratie zal dan nog steeds werken, maar wijst dan naar de oudere repository, waardoor mogelijk dependency problemen kunnen ontstaan.

Updaten gaat makkelijk via de LuCI GUI, instructies:

 1. Binnen LuCI, ga naar System > Software en open de Configuration tab.

 2. Verander de lijnen die beginnen met src/gz naar de onderstaande twee. Het release-nummer moet worden opgehoogd.

  src/gz attitude_adjustment http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/ar71xx/generic/packages
  src/gz ultrawrt-regular http://openwrt.sjoosten.nl/files/attitude_adjustment/12.09/r37838/ultrawrt-regular/ar71xx/packages
  
 3. Klik op Submit om de veranderingen op te slaan.

Images

Controleer altijd de MD5 hash alvorens de image daadwerkelijk te flashen. LuCI laat de hash zien na het uploaden van de file.

Voor degenen die OpenWRT voor het eerst installeren, de factory image:

07a803ca463715bc4bf0b881fa0ec4fa openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin

Voor de upgraders vanaf een andere versie van OpenWRT, sysupgrade image:

4b5a0861e7685c7f12cf137518af1bfe openwrt-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin

De configuratie file is ook beschikbaar: config-ultrawrt-regular-r37838

Disclaimer

Deze builds zijn beschikbaar “as-is” en voor alle componenten er van geldt de licentie voor het specifieke component.

Ik ben o.a. niet verantwoordelijk als deze software je router sloopt, een gifgasaanval begint of vervelende opmerkingen maakt.

Feedback

Feedback is altijd welkom! Bij voorkeur via het forum, maar op een later tijdstip wil ik ook de mogelijkheid aanbieden om het hier op de website.

blogroll

social